Recenze: Extended play

Naladit se na vibraci věčného okamžiku

Performerka a choreografka Anna Benháková představila na letošním Zlomvazu další díl ze svého autorského projektu nesoucího název Extended play. Benháková i v této konkrétní produkci prolíná všestrannou práci s vlastním hlasem, tělem, mluveným a zpívaným slovem, a také živým hudebním doprovodem. Výsledný tvar pak asi nejvíce evokuje třicetiminutovou performativní jam session.

Začátek představení nelze poznat bez obtíží – ještě než pohasnou světla v hledišti, Benháková rozhýbává svůj tělesný a hlasový aparát, obdobně jako přítomný houslista s kytaristou ladí v pravé části scény nástroje. Všichni tři okamžitě reagují na sebemenší impuls (vzdechy, hrdelní skřeky, jemné brnkání, ostré tóny…) a i navzdory jisté nesourodosti vytváří atmosféru vzájemnosti a procítěného napojení.

Benháková po celou dobu performance umně nakládá s její dynamikou. Počáteční fragmentárnost pohybu, hudby i zpívaného, vykřikovaného či libě mluveného textu přechází v melodické taneční blues. To však vzápětí střídá postupně sílící dunivý rytmus prořezávaný pištivými tóny houslí i kytary. Performerka se opět přeladí na jiný zvukový podkres a zaplňuje celý scénický prostor. Pohyby tentokrát vychází více z pánve, zároveň jsou však velmi energické a ústí v jakousi formu extáze zakončenou totálním fyzickým vypětím. Po hlubokém vydýchávání, přerývavém sténání a rytmu připomínajícím tepání přichází závěrečné zklidnění. Benháková slabě brouká dětský popěvek, choulí se na zemi a prstem kreslí kruh. Nahmatává samu sebe, jako by si potřebovala ověřit matérii vlastního těla, své bytí. Kontury performance se pak ztrácí v repetitivní ozvěně refrénu: „We want freedom for free.“

Autorský projekt vystihuje touhu po všem nedostižném a zároveň se s překvapivou silou zamýšlí nad otázkou svobody, ať už v oblasti umělecké tvorby, člověka jako osobnosti, či celého společenství. „You’re shouting for freedom, but you’re scared like a dog under a master’s chair.“ Nebo snad ne?

autorka: Dana Hlaváčová

„Všechno se stihne, když se nespěchá.“