">DEN PRVNÍ - ČTVRTEK">DEN DRUHÝ - PÁTEK">DEN TŘETÍ - SOBOTA>DEN ČTVRTÝ - NEDĚLE">REDAKCE
LET US BE HAPPY WITH... PANTOMIME!!!

Barbora Šulcová

Recenze - PANTOMIME MUST GO ON!

Pantomima či nonverbální divadlo v Čechách se nachází v podstatě stále ještě v plenkách. Sice uplynulo již dost let od doby, kdy mim Ladislav Fialka začínal (téměř za rohem v právě vznikajícím divadle Na Zábradlí) představovat své první etudy, ale ve srovnání s ostatními dramatickými uměními je pantomima u nás v Čechách stále spíše chudou Popelkou. Nemá zkrátka tu potřebnou tradici a ani potřebnou podporu. V devadesátých letech byla pantomima ustavena jako samostatný obor na Hamu a několik let později prof. Ctibor Turba opět založil jako další obor pantomimu na Jamu. V Praze je celkem logicky katedra nonverbálního a komediálního divadla umístěna na Hudební fakultě Amu. Je tedy velmi pěkné, že se tato katedra mohla prostřednictvím tří svých studentů představit i na festivalu Zlomvaz.

V Řetízku jsme v sobotu mohli zhlédnout pantomimické představení s názvem Pantomime must go on! složené ze sólových autorských etud. Představili se tři posluchači katedry nonverbálního a komediálního divadla Hamu: ze druhého ročníku Radim Vizváry a ze čtvrtého ročníku posluchačky Miřenka Čechová a Nina Hlava.

Představení otevřel zpěv a následovala první etuda v podání Niny Hlavy s názvem Život. Za hudby J. S. Bacha (v podání japonské houslistky) se na jevišti odehrál celý život, od prvních krůčků, lásek až ke stáří a smrti v jednoduché zkratce pantomimických základů. Další zpívané intermezzo a hned po něm etuda Miřenky Čechové Žena po ránu. Miřenka Čechová v první i druhé etudě vsadila na úsměv a to jí spolu s technickým provedením vyneslo vysoko nad její kolegy. Rozehrála vtipnou pantomimu jednoho rána, pocitů a situací, které vyplývají z toho, když člověk přebere. Příchod impozantního klavíristy a méně impozantní zpěvačky, dají song a otevřou prostor třetímu interpretovi Radimovi Vizvárimu. Tento student druhého ročníku se představil nejprve v etudě s názvem Pantomisimo pro housle a klavír. Etudu otevřela hudba A. Dvořáka a stejně jako u Niny Hlavy v první etudě i zde šlo o zachycení života a jeho zásadních momentů. Radim Vizváry neoplývá (zatím) však takovou invencí a technikou jako jeho starší kolegyně, takže jeho etudy trochu pokulhávaly. Osobitost a jistou vyzrálost ostatně předvedla ve velké míře právě Miřenka Čechová, která zvolila veselé etudy a její gagy byly daleko propracovanější a invenčnější než jejích kolegů. Po nešťastném zpěvu (či spíše nešťastně zvolené písni z repertoáru dokonalé Vlasty Průchové:), navíc v ještě nešťastnější interpretaci nebohé zpěvačky se špatně posazeným hlasem a chybným frázováním, jsme se ocitli v etudě Niny Hlavy Drezúra. Celkem vtipné, ale jako by po čase došly nápady, prostě velmi vtipný nápad, jen by stálo za to ho ještě více rozvinout. A po Drezúře se změní prostředí i interpretka, najednou je tu vlak a v něm cestující - opět Miřenka Čechová. V etudě Expres tam a zpátky se projedeme vlakem tam a zase zpátky a zažijeme jako diváci velmi vtipnou cestu s ještě vtipnějšími spolucestujícími. (Velmi mi to evokovalo zážitek z vystoupení Borise Hybnera a jeho dokonalý skeč z vlaku.) A konec patřil benjamínkovi Radimovi Vizvárimu, který představoval gejšu poněkud drsnější povahy, jakousi Takeši-Kitanovskou Gejšu. Úplný závěr patřil písni The show must go on, jenž ze rtů Fredyho Mercuryho slétla na zpěvaččiny rty sousedícími s hlasivkami trochu jiného levelu, takže… hudební závěr byl trochu rozpačitý. Nicméně pantomima a mimové byli velmi milým a příjemným rozptýlením od všech těch Terorismů, Čechovů a Psychóz.

Jo, a pán, který se staral o vtipná intermezza s židlí, mě moc bavil!!!

vše ze čtvrtého dne

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
> >   menu   < <

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Festival ZLOMVAZ 2006 pořádá Divadelní fakulta Akademie múzických umění v Praze. Spolupořadatelem festivalu je Hlavní město Praha.