O festivalu

Zlomvaz je mezinárodní studentský divadelní festival.

Jako mnoho významných událostí se i Zlomvaz v letošním roce dočká jubilea, spolu s Českou republikou oslaví 25. výročí od svého vzniku. A vznik bude společným jmenovatelem všech programových sekcí festivalu. Od významných událostí posledních sta let se částečně bude odvíjet i letošní program festivalu, který již tradičně připravili studenti druhého ročníku produkce DAMU.

Hlavní program festivalu se bude konat na pořádající DAMU. Návštěvníky tak čekají dvě velká představení odehraná v Divadle DISK každý den, spoustu dalších se jich uskuteční v Řetízku a učebnách školy, pro rozsáhlý program bude přichystána i druhá divadelní scéna v Divadle Na Rejdišti. Na výběr bude, jako již tradičně, z představení českých, slovenských a dalších zemí. Vzdělat se návštěvníci budou moci na chystaných přednáškách, novinkou letošního ročníku budou akustické koncerty v kavárně na střeše Divadla DISK, které budou na programu vždy po konci večerního představení. Na festival dorazí již trdičně JAMU a VŠMU, objeví se však soubory z mnohých dalších nejen sousedních zemí (Holandsko, Teherán a další).

Další část, vzdělávání, se budou konat rovněž na DAMU, a to formou workshopů. Nebude chybět ani program od dalších dvou fakult školy - HAMU představí práci svých studentů odpoledními koncerty v Zrcadlové kapli, FAMU uvede své krátké filmy, na které bude navazovat diskuse s tvůrci. Pro návštěvníky bude také připravena tématická výstava z dílny studentů scénografie DAMU, která bude instalována v nedalekém Klementinu a bude mapovat zlomové události, které ovlivnily vývoj společnosti od vzniku Československé republiky. Na témže místě uvidíte i panelovou diskusi.

Závěrem každého dne je nejen pro účastníky festivalu přichystaný večerní/noční program s hudební produkcí. Zahajovací večer festivalu se tak například uskuteční na Lodi Tajemství bratří Formanů, kdy loď ve 22:00 vypluje a návštěvníky bude unášet na vlnách Vltavy a hudby až do časných ranních hodin.