">DEN PRVNÍ - ČTVRTEK">DEN DRUHÝ - PÁTEK">DEN TŘETÍ - SOBOTA>DEN ČTVRTÝ - NEDĚLE">REDAKCE
Vernisáž zaujme i zanudí

Václav Bartoš

Reflexe - Představení "VERNISÁŽ"

FOTO

Hra Vernisáž od Václava Havla se svým jízlivým humorem i po třiceti letech od svého prvního uvedení stále strefuje do aktuálních témat, kterými jsou životní styl, móda a různost představ o smysluplné existenci.

Režisér inscenace Nikolaj Penev uchopil tuto látku jemně stylizovaným, až groteskním způsobem. Kostýmy Lucie Škandíkové tuto stylizaci jen podtrhují, scénograf Andrej Ďurik pak dotváří celý obraz jasně formulovaným rozvržením - mezi dvěma židlemi pohovka, před níž stojí malý stolek, v popředí vpravo stolek s pitím. V pozadí několik výtvarných děl, na které však ve víru večera řeč ani nedojde. Ostatní výtvarná díla jsou imaginární a je na preciznosti herců, aby nám je v prostoru představili. V tomto ohledu jsou výkony studentů herectví dobře odvedenou prací s řemeslnou přesností.

V druhé půlce představení však dojde k vyčerpání nápadů a nasazená stylizace se nemění. Ustrašený Bedřich (Michal Dalecký) dál trpí na lehce příšerné návštěvě, Věra (Barbora Poláková) plní do puntíku svou roli oddané, až naivní manželky a bodrý Michal (Roman Štabrňák) opustí svůj stoický klid filosofujícího materialisty až v závěru, kdy se má Bedřich k odchodu. Neznamená to však pro diváky nějaká muka nudy, neboť představení netrvalo déle než hodinu a svou slabší chvilku prožívalo pouze několik málo minut k závěru. Pakliže divák přicházel předně za pobavením, mohl být víceméně spokojen.

Václav Havel: Vernisáž
3. ročník KČD DAMU http://www.zlomvaz.cz/2006/2006-05-18-K222HavelVernisaz.php
vše z prvního dne

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
> >   menu   < <

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Festival ZLOMVAZ 2006 pořádá Divadelní fakulta Akademie múzických umění v Praze. Spolupořadatelem festivalu je Hlavní město Praha.