">DEN PRVNÍ - ČTVRTEK">DEN DRUHÝ - PÁTEK">DEN TŘETÍ - SOBOTA>DEN ČTVRTÝ - NEDĚLE">REDAKCE
Neškodná Vernisáž

Silvie Šustrová

Reflexe - Představení "VERNISÁŽ"

FOTO

K inscenacím, jako je Vernisáž 3. ročníku KČD DAMU, se vyjadřuje těžko. Ne proto, že by byly špatné. Spíš z toho důvodu, že mají očividně nakročeno k tomu být vynikající, ale přeci jen jim "něco chybí".

Režie Nikolaye Peneva je přitom bezesporu nápaditá, situace jsou poctivě rozehrány do nejmenších detailů a přestože ani na minutu neopustíme obývací pokoj a děj nenabízí vyhrocené momenty, nuda se nedostavuje.

I téma, konzumní společnost materialistických "dosebezahleděnců" versus obyčejný člověk, jenž se spokojí s nezbytným, je naprosto zřejmé, aktuální a nosné. Přesto pořád visí ve vzduchu ono "něco", ze kterého tedy zřejmě nezbývá než podezírat herecký projev.

Barbora Poláková ani Michal Dalecký přitom nehrají špatně. Rodinný přítel Bedřich je patřičně realistický a tak odlišený od lehce stylizovaných manželů z konformního světa, kteří se pohybují kdesi na hraničním území mezi psychologicky uvěřitelným herectvím, karikaturou a groteskou. Zatímco Barbora Poláková se ani k jednomu plně nepřiklání, Roman Štabrňák se (pomocí šaržičky ze začátku ABeCedy) vyhraňuje spíše směrem ke zmíněné karikatuře, díky čemuž je v patřičných pasážích poněkud jasněji "vtipnější" než představitelka manželky. Rozdíl mezi světem duševně a hmotně bohatých lidí však není příliš ostře oddělený, a tudíž ani srážky mezi nimi nevyužívají plně potenciál textu.

Za ono "něco" si tedy dovoluji prohlásit právě tuto nevyhraněnost směrem k určitému stylu, která nechává diváka sledovat představení s pocitem nejistoty a odcházet z něj se stejně nevyhraněným názorem.

vše z druhého dne

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
> >   menu   < <

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Festival ZLOMVAZ 2006 pořádá Divadelní fakulta Akademie múzických umění v Praze. Spolupořadatelem festivalu je Hlavní město Praha.