">DEN PRVNÍ - ČTVRTEK">DEN DRUHÝ - PÁTEK">DEN TŘETÍ - SOBOTA>DEN ČTVRTÝ - NEDĚLE">REDAKCE
"TAKNĚJAKÝ" ANDĚL PŘIŠEL NA ZLOMVAZ

Hana Hejduková

Reflexe

Po příjemně odlehčeném a krátkém zahájení odstartovalo letošní Zlomvaz představení Anděl přichází do Babylónu. Studenti čtvrtého ročníku KALD DAMU v čele s režisérkou Tamarou Pomoriški si v něm vyzkoušeli první část svého názvu, tedy alternativní podobu činohry. V prostoru postaveném do arény s nebeským baldachýnem nad hlavou představili Dürrenmattův komplikovaný text o míjení se a neustálém neporozumění, aniž by totéž nastalo na lince autor - tvůrci. Ti evidentně vědí, co a proč říkají.

Přesto jako by nástroji cosi upadlo, trubka kdysi hrála do vody a celek inscenace teď zní jaksi neúplně, dutě, táhle. A divák se nudí, o pauze odchází; navzdory nápaditým, výstižným kostýmům (z podnožky na krále vyšvihnutý Nabukadnezar evokující taburetek, odepínací mašle Kurrubi, červená igelitová zástěra Kata….), i přes funkční scénu (dvě skříně, v nichž, kolem nichž i na nichž se hraje, postavy skrz ně vstupují), která zakouzlí také atmosférou (různě nasvícený provazový žebřík).

Anděl nestrhne, ačkoliv využívá reprodukovaného zvuku i hlasu, aktualizace (práce s nářečními podobami češtiny), humoru. Najednou nepomůže ani fyzicky náročné herectví s výraznou pohybovou stylizací a častými střihovými změnami rolí, které všichni protagonisté zvládají a na jevišti existují opravdu naplno.

Jako by všech zmíněných prvků a složek bylo dohromady moc a pohromadě málo. A dirigent měl špatný houslový klíč k notám symfonie inscenace, ačkoliv ta se skládá z velmi zajímavých i fungujících not. Konečná písnička prostě uchu diváka na Zlomvazu zněla "tak nějak".

vše z druhého dne

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
> >   menu   < <

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Festival ZLOMVAZ 2006 pořádá Divadelní fakulta Akademie múzických umění v Praze. Spolupořadatelem festivalu je Hlavní město Praha.