">DEN PRVNÍ - ČTVRTEK">DEN DRUHÝ - PÁTEK">DEN TŘETÍ - SOBOTA>DEN ČTVRTÝ - NEDĚLE">REDAKCE
FILMOVÉ OZVĚNY NA ZÁŽITKOVÉM DNI

Václav Bartoš

Reflexe - ZÁŽITKOVÝ DEN

FOTO

Tak konečně člověk může psát kritiku na něco, co sám vytvořil. To je pak kumšt zůstat nad věcí a celé to trefně postihnout. Navíc jsem si během filmových Ozvěn řekl, že bych se tady rád vyjádřil neformálně a bez zatíženosti na cizí slova, jako například slovo formálně. Předně musím upozornit na to, že filmové Ozvěny byly nezapomenutelný kulturní zážitek. No a teď už bez žertů. Je to taky možnost vyjádřit se sám za sebe, nepoužívat slova jako režisér, režijní záměr, tvůrci inscenace nebo inscenátoři. Mohu prostě a jednoduše používat nejčastější zájmeno, kterým je já.

Původně měly být Ozvěny velikou filmovou přehlídkou v pražském multikině Slovanský dům, kterou jsem měl pořádat v rámci majálesu. Pak se ukázalo, že pro pořádání filmového festivalu není potřeba ani tolik odhodlání a nadšení jako spíš notná dávka intrik a vypočítavosti. Stačilo mi pouze, že jsem do tohoto zákulisí národní akce nahlédl. Leštění těch správných klik a volení těch nejjemnějších slov na adresu pořadatelů majálesu jsem si už nechal ujít. Když jsem zjistil, že o akci podobného rozměru není ze strany pořadatelů zájem, odešel jsem ze scény.

Když jsem se u nás na škole (DAMU) setkal s letákem upozorňujícím na možnost zapojit se do Zážitkového dne, napadlo mě vybrat několik filmů, které by se týkaly tématikou divadla, několik zajímavých animovaných filmů z katedry animované tvorby na FAMU a taky několik snímků oceněných na filmových soutěží. Spojovalo je jediné, byly vytvořeny studenty.

Jistě se ptáte, co mě k tomu všemu vlastně přivedlo. Je to prostý zájem o film. O to, jak dokáže vyprávět, zprostředkovat nám realitu, aby nás pobavil (jako v případě Ozvěn) nebo třeba poučil a tak podobně. A taky se mi jako malému zdálo několik málo snů, v nichž jsem běhal na placu jako filmový herec a snažil se rozpomenout, co to vlastně hraju za postavu. To mě taky dostalo k herectví a nakonec k nám na kritiku, ale o tom někdy později.

Páteční filmové Ozvěny jsou další moje splněné přání - filmy, které jsem vybral, se dostaly před diváky. Tak se vlastně mohlo ukázat, jestli jsem nervově labilní kulturní sadista nebo jestli jsou vybrané filmy pro diváky skutečnou zábavou. Popravdě řeknu, bavili se. Nutno také přiznat, že účast nebyla veliká. Chvílemi publikum desetičlenný dav, chvílemi se dav omezil na jedince. Před pár lety mi ale známý řekl: "To, co děláš, má smysl, i kdyby to viděl jedinej člověk. A vlastně, i kdybys to dělal jen pro sebe, tak by to mělo smysl. Vždyť pro koho jinýho to chceš hlavně dělat, když ne pro sebe?" Kupodivu nejupřímnějším publikem byly dvě zbloudilé duše, které zavítali na Ozvěny těsně před zavřením. Srdečně se bavily, živě se o filmy zajímaly. Když jsem se ptal, zda jsou účinkující Zlomvazu, odpověděly, že se o festivalu dozvěděli náhodou v divadle DISK, když byly před čtrnácti dny na představení. Ozvěny měly taky svého skalního diváka, kterým se stal student prvního ročníku dramaturgie-režie KČD DAMU, Zdeněk Janál, toho času nejspíše oslepen září stříbrného plátna a přehršlí krátkých hraných a animovaných filmů. Shlédl všechny až na jeden.

Divákům Ozvěn jsem navíc, pokud to bylo jen možné (při vícehlavém publiku někdy nemožné), umožnil výběr z přehledu filmů. Pokud by tedy byl někdy zájem o filmového DJ, jsem patřičně zaučen a to dokonce na akademické půdě. Nakonec tak děkuji hned po samotných divácích naší paní děkance, která mi umožnila jako ostatním účastníkům využít útočiště DAMU pro svůj projekt. Dokonce jsem tak měl možnost osm hodin (včetně příprav a dozvuků) šéfovat nejdražší místnosti na škole - Hallerově sálu vybaveném špičkovou technikou, klimatizací a dálkově ovládanými žaluziemi. Ty při zatahování vzbudili zájem mnoha diváků.

Tak takové mám zážitky ze Zážitkového dne. Jen škoda, že jsem si nemohl vychutnat i ostatní atrakce. Doufám proto, že se myšlenka Zážitkového dne nevytratí a naše škola opět ožije čilým kreativním a návštěvnickým ruchem všemožných koutů a učeben.
vše z třetího dne

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
> >   menu   < <

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Festival ZLOMVAZ 2006 pořádá Divadelní fakulta Akademie múzických umění v Praze. Spolupořadatelem festivalu je Hlavní město Praha.