">DEN PRVNÍ - ČTVRTEK">DEN DRUHÝ - PÁTEK">DEN TŘETÍ - SOBOTA>DEN ČTVRTÝ - NEDĚLE">REDAKCE
POČITKOVÝ DEN NEPŘEKONAL STONOŽKU

Hana Hejduková

Exkurze - ZÁŽITKOVÝ DEN

FOTO

Diváci toužící po site-specific dostali v pátek jedinečnou nabídku. Těsně před vypuknutím specializovaného festivalu 4+4+4 dny v pohybu letos rozehrávajícího činžovní dům v Jungmannově ulici si mohli vychutnat vydatný předkrm na pražské DAMU. Naservírovali jim ho studenti uměleckých vysokých škol někdejšího Československa. Příchozí se ztráceli a opět nacházeli ve "zřetězených budovách", putovali po žlutých ponožkách, sami často požluceni. A sledovali divukrásné, ale i (ne)záměrně divuprosté věci.

Pro každého žluťáka byl asi vrcholem jiný bod programu Zážitkového dne, který vypukl lehce po jedenácté dopoledne, ale naplno se rozjel až mnohem později. Přinesl totiž širokou žánrovou i druhovou nabídku - od písniček Pozor zlý "Jazz" přes promítání filmů nebo loutkové divadlo Červené Karkulky či Plyšového porna až po pohybovou hru Úskok, jejíž název maskoval tradičního "šlapáka". Vše načichlé opravdovostí budovy, se kterou se, škoda, nepracovalo víc. Někdy protagonisti prezentovali dokonce již nazkoušená představeníčka (Na půli cesty), čímž se připravili o větší náboj, šmak, který mohlo produkci dodat zapojení existujícího prostoru, třeba i využitím kontrastu atmosféry projektu a okolí.

Jinak byl však Zážitkový den uvařen dobře. Návštěvníci s ponožkami místo žlutých špendlíků vstupovali odvážně do Stínadel jednotlivých hracích prostorů. Někdy s lehkými obavami (doupě s Výkladem taroku staré španělské Cikánky), jindy s většími (interaktivní Aneb cokoli chcete), často s dětským nadšením (domek s plovárnou a čtyřmi rekreanty ovládanými vzájemně diváky - loutkovodiči). Odcházeli spokojení či zklamaní, veselí, naštvaní, znudění i červenolící, podle svého gusta bez pověstného dišputátu. Jako by celý pátek navazoval na závěr čtvrtečního programu - výzvou Člověče, zkus to.

A tak se po celé škole hrálo, hráli si diváci včetně pedagogů, hráli si herci (až na výjimky ničím nedávali najevo únavu z celodenního opakování téhož na principu tovární rutiny - nechť si to umělci také jednou zkusí, řekl by zakyslý dělník), hráli si a hráli, hráli, hráli, hráli, až se u toho Pražskýho mostku obehráli, nikoliv však v kostce, ale ve fotbálku stolního typu. Kolik z účastníků příval počitků Zážitkového dne nevstřebalo, muselo ho přepít a posléze se vydat pod, jak už jinak, hrací stůl, nechť spočítá spolehlivý vrátný, a že jich posvátná dveřnice DAMU má tucet do škopku. Tu kapku pohody připomínající letní festivaly už nikomu ze zlomvazlamačů nikdo nevezme. Škoda jen, že se při pokusu o rekord nepovedlo trumfnout…. stonožku.

vše z třetího dne

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
> >   menu   < <

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Festival ZLOMVAZ 2006 pořádá Divadelní fakulta Akademie múzických umění v Praze. Spolupořadatelem festivalu je Hlavní město Praha.