">DEN PRVNÍ - ČTVRTEK">DEN DRUHÝ - PÁTEK">DEN TŘETÍ - SOBOTA>DEN ČTVRTÝ - NEDĚLE">REDAKCE
EXPRESE S TROCHOU DEPRESE, DIVÁCI BAVME SE!

Zuzana Mildeová

Reflexe - UTRPENÍ KNÍŽETE STERNENHOCHA

Jeden z přímo se nabízejících, ovšem ne často využívaných textů pro inscenování alternativního divadla, je próza Ladislava Klímy Utrpení knížete Sternenhocha. Temné vyprávění o smrtícím vztahu dvou lidí vyniká hlavně svou expresivitou .

Jiného žánru se nedotkla ani režisérka Petra Tejnorová se svým týmem. Na první pohled diváky zaujme černo-bílé ladění scény. Železná konstrukce pokryta molitany, herci oděni a natřeni, hudba, herectví, vše prostupuje expresivita. Celek působil ušpiněně a depresivně.

Depresivní však zajisté nebylo sobotní představení KALD DAMU ve 22:00. Diváci přesně reagovali na komické scény. Celá hra vlastně vyznívá komicky. Herci stylizovali své postavy do šílenstvím prolezlých karikaturních figur. Protagonisté se svíjejí v erotické agónii. Všichni tři s jistotou zvládli rovinu expresivního herectví. Výrazně pomohl téměř akrobatický pohyb a tělesná interakce.

Kus se předlohou spíše inspiroval, než aby věrně převyprávěl fabuli. Nepopisují se scény, hlavní jsou pocity a výsledný dojem. Prostor dostaly hlavně situace představující vztah Helgy s knížetem (a následný přerod vztahu). Poutá je cosi nadpozemského, nevysvětlitelného, odpor se snoubí s láskou. Mohutnost a chlad kovové scény překrývá měkoučký molitan.

Rekvizity ožívají na scéně. Děrovaný a pošpiněný molitanový kvádr se stal právoplatným partnerem herců. Pomocí něj se zvýrazňoval pohyb, doplňoval hereckou akci, nahrazoval kostým.

Expresivita nechyběla ani hudební složce. Operní projev repliky: "Hój, do prdele mne vskoč!", valčík, emocionální árie i pouhé zvukové podkreslení hereckých akcí přesně podtrhovaly náladu a vyznění inscenace.

Neklasické pojetí a snaha neuzavírat inscenaci v tradičních postupech jsou určitě správným klíčem k nastudování známého filosofického textu.

vše ze čtvrtého dne

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
> >   menu   < <

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Festival ZLOMVAZ 2006 pořádá Divadelní fakulta Akademie múzických umění v Praze. Spolupořadatelem festivalu je Hlavní město Praha.