">DEN PRVNÍ - ČTVRTEK">DEN DRUHÝ - PÁTEK">DEN TŘETÍ - SOBOTA>DEN ČTVRTÝ - NEDĚLE">REDAKCE
RACEK V LÁTKOVÉM PYTLÍKU

Zuzana Malá

Náhled - ČAJKA

Málo prostorný ring z pelestí nemocničních postelí, nad ním houpačka, postavy zmáčknuté v ohrádce i vlající vzduchem. Racek oškubaný na šest postav (Arkadinová, Treplev, Trigorin, Nina, Máša a Medvěděnko). Extrakt z Racka - sled klíčových dějových situací. Obrazy impresionistické, náladové, v černé a bílé barvě, podmalovány místy sentimentálním a místy laškovným kavárenským klavírem.

Koncentrovaná dějovost v krátkém čase změnila čechovovský žánr ve svižný příběh o lásce a kariéře. Nikde žádná proslulá ticha a cvrčci. Čechov pro moderního člověka. Rovněž postavy jsou nečekaně životné, energické, mladistvé, impulsivní, vášnivé. Téměř plnokrevní lidé rozhodně řešící své situace. Treplev jako čiperný dekadent strašící Zarečnou zkrvaveným pytlíkem, v němž odpočívá racek, s vřelými city, obyčejnou závislostí na matce a s jasným pohledem. Trigorin, silný mladík, jehož úhlavní starostí je, že nepíše tak dobře jako Turgeněv, manipuluje, houpe a zamotává naivku Ninu na houpačce, ve věci Arkadiny má jasno. Arkadinová střihá výrazy, věky a styly jako svoje role, je kráskou ze šantánu, holkou z divokého západu, smrtelně vážnou osudovou ženou, vlezlou fenou. Duo Máša - Medvěděnko dávají jinak odlehčené inscenaci tragický, místy až patetický pól.

Velkým překvapením je závěr. Vracející se Zarečná (psychologicky proměněná) si ve slavném monologu vysypává pod nohy z pytlíku střepy a v teatrálně prokrvácených onucích po nich šlape. Se šíleným, nábožensky fanatickým výrazem vestoje na houpačce odříkává optimistické vize, které připomínají spíše Lagronovou nežli Čechova. Opravdu matoucí pro mě byla skutečnost, že jsem přes hlavy diváků nezahlédla tichou, nenápadnou Treplevovu smrt a ještě dlouho po představení jsem žila v domnění, že přežil.

Inscenace je rozhodně zajímavým pokusem s hereckými příležitostmi a cesta, jak si během studia zkusit Čechova a nevylámat si na něm zuby. Má napětí, šmrnc a nápad, ale Racek to není.

Je to totiž Čajka.
vše ze čtvrtého dne

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
> >   menu   < <

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Festival ZLOMVAZ 2006 pořádá Divadelní fakulta Akademie múzických umění v Praze. Spolupořadatelem festivalu je Hlavní město Praha.