">DEN PRVNÍ - ČTVRTEK">DEN DRUHÝ - PÁTEK">DEN TŘETÍ - SOBOTA>DEN ČTVRTÝ - NEDĚLE">REDAKCE
DOBRÁ ZPRÁVA ANEB KABBARET "POKUSY O BRECHTA"

Václav Bartoš

Recenze - KABBARET POKUSY O BRECHTA

To je necelá hodinka příjemné zábavy s útržky Brechta, odlehčenými úvahami nad jeho dílem a několika lehce muzikálovými čísly. Kabaretní ansámbl složen ze studentů 3. ročníku KČD DAMU (Markéta Stehlíková, Barbora Poláková, Zuzana Stavná, Miloslav König, Michal Dalecký) baví tím, že mu absolutně nejde o nějakou vážnost. Přizná dokonce i to, že se Brechtovi jeho snahy málokdy vydařily.

Pásmo sestavila Tereza Dlasková a režijně se ho chopil Štěpán Pácl. Do jejich koncepce organicky vstupuje herecký vklad. Každý z herců má svůj výstup s úvahou o Brechtovi, vloženo je i několik skvěle zvládnutých společných scének. Ovšem žádná pauza mezi výstupy nenásleduje, vše je organicky spojeno do jednoho celku, který navíc obohacuje zpěv a tanec.

Michal Dalecký se z choreografií vylhává svou sympatickou nonšalancí a pobaví publikum předně svým šišlavým přednášejícím hovořícím o Brechotvi. Miloslav König pak bravurně zvládá hrát a přitom hrát na klavír. Ovládne s Daleckým i elektrickou kytaru, která se objeví v druhé půlce. Velice příjemným muzikálovým číslem je jeho Mackie Messer. Popravdě tak trochu zastiňuje ženskou část ansámblu. Ta však zaujme předně svým půvabem. Škoda jen, že majitelka medového hlasu Zuzana Stavná svůj výstup proloží nevtipnými akrobatickými prvky (i když to může být režijní záměr směřující k Brechtovu obligátnímu zcizení). Půvabně drsná Markéta Stehlíková pak svou afektovanou přednášející dál nestupňuje a zůstává na půl cesty k orgasmu nebo nepříčetnému výbuchu. Ovšem to nejsou nějaká zásadní zakopnutí (a kdyby, kde jinde by se mělo zásadně zakopávat, než ještě na škole). Překvapivě zaujme na poslední chvíli zaskakující Barbora Poláková (za původně ohlášenou Evu Kratochvílovou) s úvahou o Brechtovi stylem, jako kdyby nám dětem vyprávěla Babičku.

O inscenaci Pokusy o Brechta jsem na DAMU ještě zatím nezaslechl. To mě zaráží. Neboť je rozhodně dobrá zpráva, že se studenti činohry pokoušejí o alternativnější žánry a oprašují divácky vděčným způsobem exponáty v mauzoleu málem zapomenutých her.

vše ze čtvrtého dne

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
> >   menu   < <

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Festival ZLOMVAZ 2006 pořádá Divadelní fakulta Akademie múzických umění v Praze. Spolupořadatelem festivalu je Hlavní město Praha.