">DEN PRVNÍ - ČTVRTEK">DEN DRUHÝ - PÁTEK">DEN TŘETÍ - SOBOTA>DEN ČTVRTÝ - NEDĚLE">REDAKCE
INTIMITA S KLITORISEM JAKO HRANOLKY

Zuzana Mildeová

Reflexe - ŘEČIČKY

Dramatických textů s námětem vztahu muže a ženy, v němž se sex postupem času mění v milování, je nespočetně. A stále vznikají další. Není divu. Jde o jeden z nejpřirozenějších momentů lidských životů. Záleží pak na talentu dramatika a schopnosti tento jev zajímavě postihnout. V případě Zuzy Ferenczové a Antona Medowitse se toto povedlo na výbornou.

Vznikl poutavý text plný intimních zpovědí, snů, hry, humoru a promyšlených dialogů.

Hra byla psána (jak jsme se mohli dozvědět z programu) pro konkrétní herce - Tatianu Polákovou a Ľubomíra Bukového - a konkrétní prostor Burkovne VŠMU. Právě provázanost s určitými rozměry se zde ukázala být závažným problémem. Damácký Řetízek se v tomto případě stal pro Bratislavské protihráčem. Diváci si místy mohli připadat jako na tenisovém turnaji, jindy nic neviděli přes světlomety automobilu. Pocit posluchače rozhlasové hry se u mnohých dostavil při scénách na záchodku. Bylo by vhodné zamyslet se pro příště nad větší variabilitou scény. Zájezdovým představením by neuškodilo ani klasické kukátkové rozmístění. Například dvě postele jsou zbytečné, mohla se měnit pouze barva deky. Divák je trénovaný, pochopí.

Obvyklou výhodou jsou naopak role psané na tělo. Civilní herectví protagonistů působí naprosto přirozeně, a přesto je znát režijní vedení (Viera Dubačová). Scény jsou pevně vystavěny, a přesto vše plyne nenuceně. Nejde o nijak zvlášť výrazné typy. Oba vládnou kouzlem opravdovosti. Nejsou otroky textu, inscenace vychází z nich samých.

Příběh Bey a Miloše dokáže překvapit svou mocí vtáhnout alespoň trochu citlivé diváky, nedává šanci se bránit. Na jevišti se odehrává něco, u čeho máte pocit, že jste cosi podobného také zažili. Možná ne situaci, ale pocity. Fandíte postavám. Rečičky jsou melancholickou hrou o vznikající lásce, hledání, ženské logice a mužské nerozhodnosti. Pro příliš vcítěné diváky vše naštěstí končí, přinejmenším prozatím, happy endem.

vše ze čtvrtého dne

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
> >   menu   < <

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Festival ZLOMVAZ 2006 pořádá Divadelní fakulta Akademie múzických umění v Praze. Spolupořadatelem festivalu je Hlavní město Praha.